Как отразить усушку зерновых

Підприємство змолотило зерно, оприбуткувалона склад (Дт 27 Кт 23), перевіяло, списало “мертві” відходи методом “червонного сторно” (Дт 2 7Кт 23), потім виникла потреба посушити його.

Підкажіть, будь ласка, як нам відобразити  усушку?

ВІДПОВІДЬ: У цій ситуації можливі три варіанти господарських операцій (і, відповідно, їх відображення в обліку):

— зерно сушать на зернотоку підприємства власними силами;

— сушіння проводять на іншому підприємстві та після цього повертають на склад;

— зерно вивозять на елеватор, досушують та реалізують покупцю.

Розглянемо перший варіант.

Сільськогосподарську продукцію в натуральному вираженні визначають виходячи з її фактичної маси (кількості), за вирахуванням “мертвих” відходів, усушки в місці оприбуткування, зокрема: зерно, насіння соняшнику — франко-місце зберігання (франко-тік) (п. 6.4 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом Мінфіну України від 29.12.06 р. № 1315).

Відповідно до п. 8.3 Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості

продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики України від 18.05.01 р. № 132, витрати на вирощування та збирання зернових культур (уключаючи вартість із доробки зерна на току, що проводиться в межах календарного року) становлять собівартість зерна, зерновідходів і соломи. Тобто якщо є потреба в повторному сушінні зерна, його оформлюють так само, як і першого разу.

...

Отже, зі складу на сушку зерно відпускають за накладною внутрішньо-господарського призначення (сільгоспоблік, ф. № ВЗСГ-8, затверджена наказом Мінагрополітики від 21.12.07 р. № 929). Після процесу сушіння складають Акт на сортування й сушінця продукції рослинництва (сільгоспоблік, форма № 82, затверджена наказом Міністерства сільського господарства СРСР від 24.11.72 р. № 269-2), де й записують вихід зерна після доробки. На підставі цього документа в бухобліку роблять такі проводки (див. таблицю):

Дебет
Кредит
Сума
27
231
Сума понесених витрат на сушіння зерна (заробітна плата працівників із
нарахуваннями, вартість використаної електроенергії, амортизація устаткування
тощо)
27
В аналітичному обліку методом “червоного
сторно”
знімається кількість
усушки зерна

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *