Посетитель кафе отравился: какое наказание ждет заведение

Яку відповідальність несе підприємство (кафе) за неякісновиготовлену продукцію, яка призвела до отруєння його відвідувачів? Які витрати має підприємство компенсувати потерпілим та чи можуть вони розраховувати на відшкодування моральної шкоди? Як ураховувати в обліку компенсаційні збитки?

ВІДПОВІДЬ: Так, заклад ресторанного господарства, у якому отруїлися його відвідувачі, за наявності доказів, що інцидент відбувся саме в ньому, має компенсувати шкоду потерпілим. Детальніше про те, у що виллється така неприємність для під- приємства, читайте далі.

Отруєння відвідувачів кафе — неабияка пляма на репутації ресторанного закладу. Адже одним із головних правил, якого має дотримуватися останній, уважають саме виконання вимог санітарного законодавства. А за його порушення заклади несуть чималу відповідальність (п. 5.3 Правил № 219).

Суб’єкти ресторанного бізнесу зобов’язані відшкодовувати в установленому порядку працівникам і громадянам шкоду, завдану їхньому здоров’ю внаслідок порушення санітарного законодавства (абз. 8 ч. 1 ст. 7 Закону № 4004). Тобто за реалізацію неякісної їжі, яку приготовлено (яка зберігалася) із порушенням норм СанПіну.

Заклад-порушник несе фінансову та цивільно-правову відповідальність. Окрім того, і посадові особи, винні в такому порушенні, окремо нестимуть дисциплінарне (ст. 45 Закону № 4004) та адміністративне (ст. 46 Закону № 4004) покарання. Також залежно від масштабу отруєння окремо передбачено й кримінальну відповідальність. Зупинимося на кожній із них детальніше.

Фінансова відповідальність. Фінсанкції застосовують до закладу ресторанного господарства у випадках, якщо реалізована ним продукція внаслідок порушення вимог СанПіну небезпечна для життя й здоров’я людей.

Штраф накладає посадова особа держсанепід-служби безпосередньо на сам заклад за висновками постанови про застосування фінансової санкції. Така постанова складається на підставі протоколу про порушення санітарних норм (ст. 47 Закону № 4004).

...

Сума штрафу дорівнює 100% вартості неякісно випущеної або реалізованої продукції (пп. “в” ст. 46 Закону № 4004, пп. 1.2.3 Порядку № 135). Обчислюють його, зважаючи на ціни реалізації продукції (п. 1.3 Порядку № 135). Сплатити штраф потрібно не пізніше 15 днів із дня винесення постанови (п. 4.1 Порядку № 135).

Водночас застосування фінсанкції не звільняє заклад від відшкодування збитків потерпілим. До того ж окремо будуть покарані й посадові особи, винні в отруєнні клієнтів (ст. 47 Закону № 4004, п.п. 1.4,1.5 Порядку № 135).

Також звернемо увагу: у разі невідповідності підприємства вимогам саннорм головні держ- санлікарі вправі обмежити, тимчасово заборонити або взагалі припинити діяльність такого закладу (пп. “а” ч. 1 ст. 42 Закону № 4004).

Цивільно-правова відповідальність. Якщо споживач, який відвідував кафе, доведе, що отруївся саме в цьому закладі, то ресторан (окрім накладених на нього фінсанкцій) має компенсувати:

— збитки такому споживачу (вартість замовлення);

— додаткові витрати органів санепідемслужби на проведення санітарних та протиепідемічних заходів;

— витрати лікувально-профілактичних закладів на надання медичної допомоги потерпілим.

У разі відмови від добровільної компенсації витрат або відшкодування збитків спір розглядатиметься в судовому порядку (ст. 48 Закону № 4004).

Окрім того, постраждалий може претендувати й на компенсацію моральної шкоди, яку отримав у результаті отруєння. Таке право передбачене ст. 23, ч. 1 ст. 1167, ч. 1 ст. 1168 ЦКУ

Тож у разі позитивного рішення суду, яких у судовій практиці достатньо (наприклад,рішення Суворовського районного суду м. Херсона від 06.03.15 р.у справі № 668/8602/14-ц), заклад має бути готовий відшкодувати й такі витрати.

Адмінвідповідальність. Окремо за порушення санітарного законодавства на посадових осіб чекають адмінштрафи. Розмір санкцій становить від 1 до 25 НМДГ (від 17 до 425 грн) (ст. 46 Закону № 4004).

Кримінальна відповідальність. За масові інфекційні захворювання ст. 325 ККУ передбачено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу до 100 НМДГ (1700 грн) або арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3-х років.

Якщо, не дай Боже, отруєння призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків, таке порушення карається позбавленням волі відповідальних осіб на строк від 5 до 8 років (ст. 49 Закону № 4004, ст. 325 ККУ).

Бухоблік компенсацій та штрафів

Збитки закладу ресторанного господарства пов’язані зі сплатою штрафів та відшкодуванням компенсацій постраждалим, враховують у складі інших операційних витрат діяльності підприємства (п. 20 П(С)БО “Витрати”). Суми штрафів, сплачені згідно із законодавством накопичують за дебетом спеціального субрахунку 948 “Визнані штрафи, пені, неустойки” а сплачені компенсації постраждалим, а також виплату моральної шкоди відображають уже на субрахунку 949 “Інші витрати операційної діяльності”.

Оскільки податковий облік тісно переплетений із бухгалтерським — такі компенсаційні виплати та штрафи братимуть участь при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток.

Висновок Якщо відвідувач ресторану доведе, що отруївся стравами саме цього закладу, на останнього чекає фінансова та цивільна відповідальність. Окремо можуть бути покарані й посадові особи.

Список використанихнормативно-правових актів:

1. ЦКУ — Цивільний кодекс України.

2. ККУ — Кримінальний кодекс України.

3. КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення.

4. Закон 4004 — Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02.94 р. № 4004-ХІІ.

5. Правила 219 — Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції від 24.07.02 р. № 219.

6. Порядок № 135 — Порядок застосування фінансових санкцій за порушення санітарного законодавства, затверджений наказом МОЗ України від 20.07.05 р. № 135.

7. СанПін — Санітарні правила для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи та підприємства, що виробляють м’яке морозиво (СанПін), затверджені наказом МОЗ та Мінторгу СРСР від 19.03.91 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *