Разъяснения по заполнению формы №2 Бланк ежемесячной регистрации цен на городском рынке (от 30.11.2012 г. № 18/1-12/20)

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший заступник Голови     Держстату України

                           В.О.Піщейко

30 листопада 2012 р.

 РОЗ’ЯСНЕННЯ

від 30.11.2012 р.  № 18/1-12/20

щодо реєстрації цін на міському ринку

 

Вказані Роз’яснення призначені для використання працівниками органів державної статистики 

  1. Ці Роз’яснення містять інформацію щодо заповнення первинної облікової документації № 4 “Блокнот реєстратора цін на міському ринку” (далі – форма № 4), за даними якої заповнюється форма державного статистичного спостереження № 2 “Бланк щомісячної реєстрації цін на міському ринку” на 22 число кожного місяця (далі – форма № 2). Якщо 22 числа на ринку торгівля не проводилася або привози були незначні, то реєстрація цін може здійснюватись у найближчий день торгівлі, що передує 22 числу.
  2. Реєстрація цін здійснюється на одному або декількох основних ринках (у залежності від кількості ринків міста), за переліком, установленим органами державної статистики.

Реєстрація цін на міському ринку проводиться в години найбільш жвавої торгівлі за вказаною у формах № 4 та № 2 номенклатурою товарів, які продаються фермерськими господарствами, селянами та іншими громадянами.

...

При цьому звертається увага на те, що реєструються:

  • фактичні ціни, за якими продається товар, а не “ціни пропозиції”;
  • переважаючі ціни, тобто ціни, за якими продається основна маса сільгосппродуктів;
  • ціни на визначений вид, вагу (птиці) і вік (худоби), що вказана у формах № 4 і № 2;
  • ціни на визначений вид, сорт (приблизно 1-го сорту) м’яса (яловичину, телятину, баранину, свинину).

Відповідно до Національного стандарту України “М’ясо яловичини у відрубах” ДСТУ 4426:2005 ціни реєструються на м’ясо яловичини приблизно І сорту та відповідні частини торгового відрубу, тобто спинна частина, задня частина (філей, оковалок, кострець, огузок), грудна частина.

Відповідно до Національного стандарту України “М’ясо свинини в тушах і півтушах” ДСТУ 7158:2010 ціни реєструються на м’ясо свинини приблизно І сорту та відповідні частини торгового відрубу, тобто лопаткова частина, спинна частина, грудна частина, окорок, пояснична частина.

 

  1. Для одержання обсягу продажу у вартісному вираженні розраховується середньомісячна ціна, обчислена як середньоарифметична із двох цін:

– цін, зареєстрованих на 22 число попереднього місяця – Р1;

– цін, зареєстрованих на 22 число звітного місяця – Р2.

          Середньомісячна ціна звітного місяця буде:

                                      Р =  (Р 1 + Р 2) /2

Якщо в попередньому місяці не було в продажу якого-небудь товару і не була зареєстрована ціна, то кількість цього товару оцінюється за ціною поточного місяця.

У весняно-літній період, під час різкого змінення цін і продажу картоплі, овочів, фруктів і баштанних культур, для одержання обсягу продажу цих продуктів у вартісному вираженні обчислюється середньоарифметична зважена ціна.

При оцінці продажу тих товарів, за якими реєструються ціни на два  і більше видів товару (бобові, інші овочі, інші фрукти, інші ягоди свіжі, фрукти сушені, квіти і т.д.), у розрахунок середньої ціни беруться ціни переважаючих у продажу товарів та декілька їх видів.

При обчисленні середньомісячних цін на бобові, інші овочі інші фрукти і т.п., зважаючи на конкретні умови, обирається метод обчислення середніх цін – за ціною переважаючого у продажу одного виду товару чи за середньою ціною, обчисленою із цін на декілька видів товару. У таких випадках при розрахунку індексів цін середні ціни у звітному і базисному періодах обчислюються за єдиною методологією і на порівнянні види товару.

  1. Форму № 2 органи державної статистики заповнюють на підставі даних форми № 4, при цьому звертається увага на одиниці вимірювання.

 

Директор департаменту

статистики торгівлі                                                                    А.О.Фризоренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *